Tekst & foto: Kons. K. Aase

Dansk Oldenborg Avls hingstekåring 2018 blev afholdt lørdag den 3. marts 2018 på Vilhelmsborg med i alt kun 3 hingste til kåring. Til gengæld bakkede hingsteejerne fint op om fremvisningen af de kårede hingste - således var 8 hingste tilmeldt til fremvisning under rytter hhv. for vogn - heraf mødte de 6. Det var en fornøjelse at se hingstene vist frem på forskellige uddannelsesstadier og der var da også en erkendtlighed i form af blomster til deltagerne. Dagen afsluttedes med en komsammen/middag i Den Gl. Smedie på Vilhelmsborg.

Publikumstilslutningen var om man så må sige behersket. Man kan ikke komme udenom, at det lave antal hingste til kåring og at man afholdt generealforsamling dagen efter om søndagen ligeledes på Vilhelmsborg, har haft en vis betydning. Tilslutningen til generalforsamlingen var til gengæld stor.

Kåringen i tal

Med sine kun 3 fremmødte hingste (ud af 3 tilmeldte!), må årets hingstekåring siges at være den absolut mindst talrige i noget nær mands minde. Jeg skal så lige komme eventuelle indvendinger i forkøbet, når nogen så vil sige, at i efteråret 1975 (Oldb. en særskilt afd. under DLH) var der kun 3 oldenborghingste til kåring i Skanderborg - ja, men med den forskel, at disse hingste skulle være min. 7/8- dele oldenborg el. som vi i dag siger, 88 %. De få forædlede, der var, gik i hold med varmblodshingste. Desuden var der også den forskel, at i år var alle 3 hingste af en kvalitet, så dommerne lod dem passere med en 1-årig avlsgodkendelse hhv. kåring. I 1975 opnåede kun 1 2½-årig hingst 1-årig avlsgodkendelse, og den skulle efterfølgende have 4 (!!) forsøg inden, den bestod en materialprøve. - Så kan vi vel i år godt tillade os at beskrive kåringen med ordene - lidt, men godt.!

Årgangen bestod af 2 3-årige og 1 4-årig hingst - den sidste med en velaflagt materialprøve i 2017. Faktisk kunne kåringen have været en smule mere talrig, hvis de 2 sidste hingste med adgang til materialprøven også var mødt frem til den - og naturligvis forudsat en bestået prøve.

De 2 3-årige hingste repræsenterer den nye årgang - og repræsenterede hver sin afdeling indenfor oldenborgavlen, Samtidig må man sige, at det er 2 unghingste, der slægter deres fædrene ophav på - den ene mere end den anden men fælles for dem er bevægelsesmønstret. Et andet karakteristika er, at 2 ud af 3 hingste er tillagt på SW-hoppestammer.

Den renavlede afdeling

Den renavlede afdeling havde kun 1 repræsentant i år. Det er den 3-årige sorte Mosevangs Mascot (Mosevangs Marlo/Elbling (SW)/Miller (SW)) tillagt og udstillet af Visby Hingstestaion v/ Arne Fey, Bredebro. Dommerne beskrev hingsten som en passende stor (167 cm) hingst af særdeles god type (Eneste 9-tal i år) og med et udtryksfuldt hoved, en god overlinie og bevægelsen god i trav. Der var dog bemærkninger til fundamentet om en indfodet forstilling og knapt tørre bagkoder. Hingsten opnåede som allerede antydet 1-årig avlsgodkendelse for 2018 og en adgang til materialprøven i efteråret. Som det ligeledes er antydet, er moderafstamningen SW - moderen er importeret fra Tyskland. Det til trods er der genkendelige navne i afstamningen - især hingste. Morfar er Elbling. Han er også far til Elixier, som er brugt en del her i landet - med en avlsgodkendt søn og nogle kårede hopper som resultater. Mormors far, Miller, 75 % oldb.afst., så vi for få år siden en søn til kåring efter, hingsten Mylord, som et af Millers sidste afkom. Lidt længere henne finder vi Edelfalk, en helbror til Eksperts far, Excellenz. I kategorien "kuriosa" og så alligevel kan nævnes, at faderen Mosevangs Marlo er tillagt på same hoppestamme som fløjhingsten i 1975 - og tipoldemor, Tina, er en helsøster til denne hingst.

Den Forædlede afdeling

Her var der så i sagens natur mødt "dobbelt så mange" hingste til kåring - 1 3-årig og 1 4-årig.

Den 3-årige var den brune Fago af Toftlundgård (Dragonens Faruq/Hubertus Alstrup/Varus (SW)) tillagt og udstillet af Marianne og Lars Kjeldstrøm, Toftlund - således var den unge årgang i år et rent sønderjysk anliggende. Det er sjældent man ser hingste, der i den grad som Fago af Toftlundgaard er skabt i sin faders billede - både hvad angår lyder og dyder. Fago er en ædel unghingst af god type med et kønt hoved men også med faderens halsform og den lidt korte nakke. Et velformet sadelleje med en særdeles god manke. En velfungerende overlinie og velformet kryds. det funktionelle i overlinien er medvirkende til, at bevægelsen er god og energisk i alle tre gangarter. Dog var der et par bemærkninger til fundamentet omkring lidt lave dragter og mere markering i haser. Også her blev der tildelt 1-årig avlsgodkendelse for 2018 og adgang til materialprøven. Moderen, Futura Alstrup, blev i 2009 beskrevet som en modelhoppe for den renavlede oldenborg. Med Fago af T. er det den tredje godkendte søn efter Futura - og med hver sin far. Fago af T. blev desuden i 2015 præmieret som Årets Forædlede Føl i DOA.

Den anden og ældste af hingstene den 4-årige Halkjærs Valentin (Union Jack/Uffe Korshøjgård/Kimmi af Nørhalne) tillagt og udstillet af svend Erik Olesen, Ørnhøj. Hingsten mødte med en velaflagt materialprøve (Resultat 795,5 p.) og skulle nu endelig kåres. Desværre for hingsten var, at den forinden har været syg af nældefeber, hvilket havde medført, den ikke lige helt var på toppen på kåringsdagen. Det til trods lød beskrivelsen bl.a. på en passende stor, harmonisk hingst af god type og i øvrigt er der tilfredsstillende harmoni og eksteriør - gennemgående 8 for alle eksteriøregenskaber. Bevægelsen var god i trav og rummelig i galop. Der var så også en bemærkning om kun middel skridt, der var knap taktfast. Hingsten blev kåret med 8 point. Hingsten er som allerede ved en tidligere lejlighed anført, tillagt på en hoppe af Lintrup-Ørnhøj Hoppestammen som den eneste med udelukkende dansk moderafstamning i år. H. Valentin er med samme mor, sølvmedaljehoppen Halkjærs Fenja, halvbror til den nu norskejede Halkjærs Saturn. Hoppefamilien hos Fam. Olesen, Ørnhøj, er trods disse to hingst jo nok allermest kendte for deres resultater på skuer, kåringer og brugsprøver med fine resultater hos hopper og vallakker.

Det er så heldigvis således, at hingste kan stilles til kåring lige så ofte, ejeren finder det formålstjenligt. Mon ikke Halkjærs Valentin igen er i topform, når vi når hingstekåring 2019.

Alle 3 hingste modtog ærespræmier og Halkjærs Valentin modtog det traditionelt grønne dækken for bedste materialprøveresultat ved seneste materialprøve. Dækkenet havde dog i dagens anledning skiftet farve til rødt.

Intet halvblod uden fuldblod

Der er dem, der opponerer imod at avle forædlet med forædlet x forædlet. Den færdigkårede hingst er nu et godt eksempel på, at det nu fungerer ganske udmærket, her i 4 generationer, - faktisk gælder det alle de 3 fremstillede hingste.

Der er et ældre ordsprog i hesteavlen - intet halvblod, uden fuldblod. Kunsten består i at finde balancen mellem det original blod og fuldblodet (xx-fuldblod, når vi taler oldenborgavl). Kaster man et blik på afstamningen hos de fremstillede hingste, så finder man ganske mange "småbider" af både xx-afstamning og ikke mindst også Condorafstamning - Condor ikke mindre en 6x hhv. 7x hos begge de unge hingste, men altså langt ude og i indavlssammenhæng af absolut minimal betydning. Fuldblodsandelen består af få procent til minimale andele - men alt sammen er det med til at forme hestene og hos den renavlede oldenborg også med til at give den det moderne snit. Årets renavlede hingst, Mosevangs Mascot, rummer foruden Condor også xx-fuldblod fra 6 xx-fuldblodshingste, hvoraf mest fra Åge xx. Kigger vi over på den forædlede hingst, så finder vi foruden Condor også 2 andre af de bedste anglo-norm.-hingste fra Oldenburg, Futuro og Tiro. Dertil skal lægges 8 forskellige xx-hingste, hvoraf Adonis xx optræder 5x - og mest fra Racing Ace xx. Stort samme billede ses hos den 4-årige hingst. Man skal tage med, at nogle xx.fuldblod optræder mere end en gang - ikke mindst Adonis xx (Aleksander).

Sælgtskabsavl kræver, at der selekteres - ofte med en hård selektion. Til gengæld bliver resultatet så meget desto bedre - mindre genetisk spredning på positive egenskaber. Et af disse unikke slægtskabsprodukter var hingsten Oberst - og kombineret med Aleksander (hvis oldb.afst. var meget i familie med Oberst) - så fik man en kombination, der endnu ikke er overgået.

Hvordan kommer vi videre?

Når man har fået et hingsteafkom, så er det nemmeste jo at kastrere, og så er der ro i stalden og mindre arbejde med hesten. Dertil er det ved salg af brugshesten underordnet om, det er en hingst eller en vallak. Det betyder så til gengæld, at der er mindre af et meget nødvendigt rekrutteringsgrundlag. Har det nogen betydning? I allerhøjeste grad! Kommer det bedste hingstemateriale ikke til kåring, må man rekruttere fra næstbedst række eller et endnu værre scenarie - den nedadgående skrue. Som tingene ser ud i dag og med det antal, der er til rådighed, kan man ikke sidde på hænderne og regne med, at andre opdrættere/hingsteholdere rager kastanjerne ud for en. Indrømmet, - det giver mere arbejde at have hingsteplage i stalden og på græs. Mht. til hingste på græs, så arrangerer f.eks. Arne Fey i Sønderjylland fællesgræsning i den sønderjyske marsk, - en mulighed for dem, der kun har en enkelt hingsteplag.

Vi kommer ikke udenom, at hingstekåringerne for en stor dels vedkommende de seneste år har været båret oppe af vore mangeårige og erfarne hingsteholdere. En del af dem har nået en alder, hvor man ikke må forvente, de fortsætter i mange år endnu. Der vil på forholdsvis kort sigt være behov for nye på banen, - og som ikke mindst vil påtage sig opgaven på sig at opdrætte og fremstille hingste til kåring.

En kombination af hingstekåring og hingsteparade i marts måned kan meget vel være en af vejene frem.

En stor tak til:

  • Hanne og Alfred Andersen, Videbæk
  • Tania Palmer Nielsen
  • Dansk Oldenborg Avl

for skænkede ærespræmier.

Træningsbeskrivelse - materialprøven 2017

Halkjærs Valentin OLH 860
En flink og reel hingst i stalden, med et godt temperament og en god karakter. Hingsten arbejder villigt under rytter, med gode manerer. Bevægelsen er særdeles god i trav og galop, middel i skridt. Springer villigt såvel løs som under rytter, med middel kapacitet. Konkurrenceegenskaberne er særdeles gode i dressur og ret gode i springning.

Resultater

Renavlet hingst (88 - 100 % oldb.afst.)

MOSEVANGS MASCOT - ktl. 1
3-årig - født 28. februar 2015
Udstiller: Visby Hingstestation v/Arne Fey, Mollerup 1, Visby, 6261 Bredebro.
Opdrætter: Udstiller
F.: Mosevangs Marlo OLH 785
M.: Blanka DE4870000145804 SW Mf.: Elbling DE 387871020597 SW
Mål: 167-177-190-22,5 cm
Karakterer: 9-8-8-7 7-7 7-8-7 7
Resultat: 1-årig avlsgodkendelse for 2018
Beskrivelse: Passende stor hingst af særdeles god type. Passende dybde og bredde. Udtryksfuldt hoved. Velansat, middellang, lidt kraftig hals. Middellang, markeret manke. God overlinje. Velformet bagpart. Lemmerne passende føre, middellange koder, indfodet for, knap tørre bagkoder. Bevægelsen ret god i skridt og galop. God i trav.
Løsspringning: 6,0 - 6,0

MOSEVANGS MASCOT - ktl. 1

Forædlede hingste (25 - 87 % oldb.afst.)

FAGO AF TOFTLUNDGAARD - ktl. 2
3-årig - født 31. marts 2015
Udstiller: Marianne og Lars Kjeldstrøm, Toftlundgaard, Allerupvej 9, 6520 Toftlund
Opdrætter: Udstiller
F.: Dragonen´s Faruq ROLH 844
M.: Futura Alstrup OL 9561 Mf.: Hubertus Alstrup OLH 769
Mål: 164-173-188-21,5 cm
Karakterer: 8-7-8-8 7-7 8-8-8 8
Resultat: 1-årig avlsgodkendelse for 2018
Beskrivelse: Ædel unghingst af god type. Passende dybde og bredde. Kønt hoved, lidt kort nakke. Velansat, middellang hals. Ret god skulder. Særdeles god manke. Velfungerende overlinje. Velformet kryds. Lemmerne passende føre, lidt lave dragter for, lidt mere hasemarkering ønskes. Bevægelsen god og energisk i skridt, trav og galop.
Løsspringning: 7,5 - 7,5

FAGO AF TOFTLUNDGAARD - ktl. 2

HALKJÆRS VALENTIN OLH 860 - Ktl. 3
4-årig - født 9. april 2014
Udstiller: Svend E. Olesen, Hovedgande 75, 6973 Ørnhøj
Opdrætter: Udstiller
F.: Union Jack OLH 725
M.: Halkjærs Fenja OL 9678 Mf.: Uffe Korshøjgård OLH 668
Mål: 167-178-189-21 cm
Karakterer: 8-8-8-8 8-8 6-8-8 8
Resultat: Kåret med 8 point
Passende stor, harmonisk hingst af god type. Passende dybde og bredde. Kønt hoved. Middellang hals. God skulder og manke. God overlinje. Passende langt kryds. Lemmerne passende føre og tørre, lidt indfodet højre for. Bevægelsen middel, knap taktfast nok i skridt. God i trav. Rummelig i galop.
Løsspringning: Ej løssprunget

HALKJÆRS VALENTIN OLH 860 - Ktl. 3

Løsspringning

1- karakter: Teknik
2. karakter: Kapacitet

Hingste tilmeldt fremvisning

Under rytter:
Dragonen´s Faruq - fra fra Støvring Hingstedepot v/ Niels Grøndahl, Støvring & Anette og Anton Jensen, Arden
Fabian af Toftlundgaard - fra Marianne og Lars Kjeldstrøm, Toftlund
Findus B - fra Støvring Hingstedepot v/ Niels Grøndahl, Støvring
Florentino af Hvarre - fra Fam. Rasmussen, Arden
Friedrich af Hvarre - fra Fam. Rasmussen, Arden
Gaugain af Bækkeskov Stutteri Bækkeskov v/ Neil E. Garner, Kettinge

for vogn:
Edelstern - fra Visby Hingstestation v/ Arne Fey, Bredebro