Dansk Oldenborg Avl afholder hvert år kåring og skue.

Generelle informationer:
Det kræver medlemsskab af Dansk Oldenborg Avl, at stille en hest til kåring og plagskue.
Følskuerne er åbent for både medlemmer og ikke-medlemmer.
Deltagelse i Dansk Oldenborg Avls Eliteskue er for foreningens medlemmer.

Herunder finder du en beskrivelse af hvilke heste, der kan deltage. Skulle du efter gennemlæsning være i tvivl, er du til enhver tid velkommen til at kontakte bestyrelsen, som vil være behjælpelig med råd og vejledning.

Til kåring inddeles hestene efter alder således, at 3 års heste er i et hold, 4 års i et andet, og 5 års og ældre i et tredje. Der inddeles desuden efter renavlede (88%-100%) Forædlede (25%-87%) og forregister. Plage inddeles efter hopper og vallakker, samt efter renavlede og forædlede. Føl inddeles efter hopper og hingste, samt efter renavlede, forædlede og forregister.

Hopper og vallakker måles (stang, bånd, gjord og pibe) og derefter mønstres de lige frem og tilbage på fast bund, i skridt og trav.
Her kigger dommerne på takt, benstilling og danner sig et ’første indtryk’. Efter fast bund vises hesten i sit hold på skridtvolte i ridehuset. Derefter vises de enkeltvis i ridehuset, både på trekant i skridt og trav, samt løs, hvor galoppen også kan vurderes. Afslutningsvis oprangeres holdet.

Hoppekåring

Hopperne kan deltage fra det år, hvor de fylder 3 år.
Hopper, der er efter DOA kårede forældre og har DOA rødt pas, kan optages i stambogens hovedafsnit. Der ud over kan hopper efter EU godkendte XX fuldblodshingste og SW hingste fremstilles til kåring. Dette såfremt deres afstamning kan godkendes af DOA.

Hopper efter DOA kåret/avlsgodkendt hingst, hvor morsiden ikke lever op til DOA afstamning/kåringsreglerne, kan fremstilles, og optages i stambogens forregister som hhv. F1, F2 eller F3.

Hopper der opnår 9 i helhed kan deltage i Dansk Oldenborg Avls Eliteskue.

Hoppekåring for sent folende hopper:
Hopper, der foler sent, kan stille til kåring forud for Eliteskuet - på samme måde, som hopper til evt. sygekåring.
De hopper der kan møde her, er hopper med føl, der endnu ikke er født inden den ordinære kåring og hopper med føl, der er mindre end 14 dage gamle ved den ordinære kåring.
Hoppen skal være tilmeldt den ordinære kåring og der sendes ifm. tilmeldingen en mail til bestyrelsen, hvor der gøres opmærksom på, at hoppen grundet sen foling, først møder til kåring forud for Eliteskuet.
De hopper, der møder til kåring forud for Eliteskuet, kan ved 9 point i helhed udtages til Eliteskuet, på lige fod med hopper, der har opnået 9 i helhed ved de ordinære kåringer. Hoppen kan tilmeldes til Eliteskuet på dagen til ordinær pris ved henvendelse i sekretariatet/til bestyrelsen.

Vallakkåring

Vallakker kan møde til vallakkåring fra det år de fylder 3 år.
Alle vallakker med DOA pas, samt vallakker med min 25 % oldenborgblod efter en DOA avlsgodkendt eller kåret hingst kan fremstilles. Desuden kan vallakker efter EU godkendte XX fuldblodshingste og SW hingste fremstilles til kåring. Dette såfremt deres afstamning kan godkendes af DOA.
Passets farve ændres ikke i forbindelse med kåringen, men der bliver indsat en label i hestepasset, med DOA stempel, hvor resultatet af eksteriørbedømmelsen skrives.
Vallakker der opnår 9 i helhed kan deltage i Dansk Oldenborg Avls Eliteskue.

Føl- og Plagskue

Plagskue afholdes sammen med de ordinære kåringer og bedømmelser. Til plagskue kan 2 års hopper og vallakker deltage. Det er kun plage efter DOA kårede/avlsgodkendte hingste, der kan fremstilles. 2 års plage fremvises med trense med alm. trensebid.
2 års plage, der opnår 23 point kan deltage i 2 års finalen ved Eliteskuet.

Følskuerne afholdes ligeledes sammen med de ordinære kåringer og bedømmelser. Følskuet er åbent for føl efter DOA kårede/avlsgodkendte hingste. Føl efter ikke-DOA kårede hingste kan ikke deltage. Føllet kan deltage, selvom morsiden ikke er af DOA godkendt afstamning og kåret.
Føl, der opnår 9 point i helhed og som ved senere kåring vil være berettiget til optagelse i hovedafsnittet, bliver inviteret til eliteskuet. Føllet skal på fremstillingstidspunktet være registreret hos SEGES.

(Revideret juni 2025)