Avlsmål

Oldenborghesten er baseret på importerede heste fra Oldenburg i Nordvesttyskland. Sidst i 1950'erne betegnedes oldenborghesten som en mellemsvær til svær trækhest. men ændring af typen ved brug af engelsk fuldblod har fremavlet særdeles gode rideheste. Som et af de få steder i verden findes i Danmark en avl af rene oldenborgere.

Farven er oftest brun eller sort og størrelsen er omkring 160-170 cm.

Renavlet oldenborger 88 - 100%

Stor, kraftig, racetypisk køre- og ridehest med et særdeles arbejdsvilligt temperament. Velrejst hals. Smidig og muskuløs overlinie. Tørre og føre lemmer. Bevægelsen taktfast og med kraftig aktion bagfra.

Renavlet Oldenborger

Hjælpetekst

En stor, betydelig og racetypisk ride- og kørehest ønskes. Den renstammede Oldenborger skal være muskuløs, harmonisk og stærk. Oldenborgeren ønskes velproportioneret, hvilket vil sige at kroppen kan deles op i tre lige store dele, henholdsvis forpart (skulder og manke), midtstykke (ryg og lænd) og bagpart (krydset). En lidt rektangulær kropsform foretrækkes. God dybde og bredde ønskes, hvilket vil sige, at benlængden udgør ca. 50 % af stangmålet og at der er passende afstand i mellem skulderleddene og forbenene (mindst en passende stor og normalformet hov imellem forbenene). Kønspræget skal være tydeligt, hopperne skal være feminine og hingstene maskuline. Ribbenshvælvingen er vigtig, ribbenene ønskes lidt ovale ikke for runde. Det typiske Oldenborg hoved er med lige næseryg, bred pande og store åbne udtryksfulde øjne. Halsen ønskes middellang velansat (ovenfor skulder leddene), velformet og velrejst. En tynd og lavt ansat hals er uønsket. En lang, skrå og fri skulder ønskes. Manken ønskes med god markering og længde. En meget bred og kort manke er ikke ønskelig. Smidig muskuløs overlinie ønskes. Krydset skal være velformet muskuløst med god lårmuskulatur. Et svagt hældende kryds foretrækkes. Lemmerne ønskes passende føre, tørre og velstillede med flade piber. Leddene ønskes med god side- og tvær bredde (velmarkerede). Hovene ønskes forholdsvis store og velformede. Bevægelsen ønskes med godt undergreb og afskub, takten skal være regelmæssig markeret i alle gangarter.

Den renstammede Oldenborger ønskes med arbejdsvilligt nervefast sind og temperament, som gør den anvendelig i enhver sammenhæng.

Stangmål ønskes mellem 160 og 170 cm.

8 til 10 cm forskel på båndmål og stangmål anses for passende.

Pibemål ønskes mellem 21 og 23 cm.

Forædlet oldenborger 25 - 88%

En ridehest med moderne oldenborgpræg, der udelukkende er forædlet med fuldblod. Et særdeles karakterfast og arbejdsvilligt temperament. Store kropspartier. Velrejst hals. Smidig og muskuløs overlinie og bagpart. Føre og tørre lemmer. Bevægelsen taktfast med rygsving, frihed i skulder og albuer, samt undergriben, afskub og bæring bagfra.

Forædlet Oldenborger

Hjælpetekst

En stor sportspræget, racetypisk ride- og kørehest ønskes. Den forædlede Oldenborger skal være elegant, harmonisk og stærk. Oldenborgeren ønskes velproportioneret, hvilket vil sige at kroppen kan deles op i tre lige store dele, henholdsvis forpart (skulder og manke), midtstykke (ryg og lænd) og bagpart (krydset). En lidt rektangulær kropsform foretrækkes. God dybde og bredde ønskes, hvilket vil sige, at benlængden udgør ca. 50 % af stangmålet og at der er passende afstand i mellem skulder leddene og forbenene (mindst en passende stor og normalformet hov imellem forbenene). Hos heste med stor Fuldblodsandel accepteres en lidt højtstillet ret ædel type. Kønspræget skal være tydeligt, hopperne skal være feminine og hingstene maskuline. Ribbenshvælvingen er vigtig, ribbenene ønskes lidt ovale ikke for runde. Det typiske Oldenborg hoved er med lige næseryg, bred pande og store åbne udtryksfulde øjne. Halsen ønskes middellang velansat (ovenfor skulderleddene), velformet og velrejst. En tynd og lavt ansat hals er uønsket. En lang, skrå og fri skulder ønskes. Manken ønskes velmarkeret og med god længde. En bred og kort manke er ikke ønskelig. Smidig muskuløs overlinie ønskes. Krydset skal være velformet muskuløst med god lårmuskulatur. Et svagt hældende kryds foretrækkes. Lemmerne ønskes passende føre, tørre og velstillede med flade piber. Leddene ønskes med god side- og tvær bredde (velmarkerede). Hovene ønskes forholdsvis store og velformede. Bevægelsen ønskes med godt undergreb og afskub, takten skal være regelmæssig markeret i alle gangarter.

Den forædlede Oldenborger ønskes præstationsberedt med nervefast sind og godt temperament, som gør den anvendelig i enhver sammenhæng også i ride- og kørekonkurrencer på højt plan.

Stangmål ønskes mellem 160 og 170 cm.

8 til 10 cm forskel på båndmål og stangmål anses for passende.

Pibemål ønskes mellem 20 og 22 cm.