Hingstekåringen på Billund Sportsrideklub 16. marts 2024

Hingstekåringen afvikles i 2024 igen sammen med PSA, og igen dette år hos Billund Sportsrideklub. For hingste med rødt DOA pas, og som møde første gang til kåring, er der gratis deltagelse. Der skal dog fortsat afholdes udgifter til boks, samt røntgen og DNA.

Sidste rettidige tilmelding er d. 16. februar 2024 og sker via tilmeldingsskema under fanen tilmelding. Tilmeldingen er registreret når vi har modtaget betalingen for de hingste der skla betale, og tilmeldingsskemaet, for de der deltager gratis.

Det bliver i stil med de andre år sådan, at hingstene bliver tjekket af dyrlægen, bl.a. for drejede testikler, og i den forbindelse vil det være en fordel, at de hjemmefra er vænnet til berøring. Hingsten scannes desuden for, at chippen stemmer overens med den der er angivet i passet.

Der skal udtages DNA af de hingste (og deres mødre) der ikke har dette i forvejen. DNA skal foreligge ved tilmelding, sammen med røntgenbilleder og udgiftn afholdes af udstiller. 

Efter dyrlæge- og signalementskontrol, vises hingstene på fast bund. Her traves der frem og stilles op for dommerne. Hingsten vises i skridt og trav, og får her bedømt fundamentet. Her får dommerne også et indtryk af takten i skridt og trav.

Hingstene vises herefter i løsspring. Afstandene kan ses længere nede af siden. Hingsten får her en karakter for teknik og kapacitet.

4 års og ældre hingste vises under rytter eller for vogn. De vises i alle 3 gangarter på dommerens anvisning. Dette indgår i bedømmelsen af hingstens gangarter, samt vilje til at samarbejde og lade sig ride / køre.

Som næste punkt vises holdet af hingste på hø skridt volte. Derefter mønstres de enkeltvis i skridt og trav på trekant. De trækkes derefter væk fra dommerne og må slippes for at vise galop.

I år vil vi gerne invitere alle kårede og avlsgodkendte hingste til at komme og blive vist frem enten under rytter eller for vogn. (evt. mulighed for begge dele, hvis dette er aktuelt for nogen hingste) Dette er et gratis tilbud, dog afholder man selv udgiften til boks. Der er sidste tilmelding for opvisning d. 16. februar 2024. Det er et tilbud for de hingste der er på DOA’s hingsteliste.

Ved opvisning fra de kårede hingste håber vi at kåringen af de unge hingste, og med fremvisning af den eksisterende kollektion vil skabe en dag, hvor der er flere hingste og derved også flere publikummer / kunder, der kommer og kigger. For hoppeejerne giver det mulighed for at se hingstene i brug, og for hingsteejerne kan man nå ud til potentielle kunder.

Der er i 2024 gratis entre for alle til hingstekåringen.

Opstilling af spring ved løsspringning til kåring hos Dansk Oldenborg Avl

Det vil være muligt at møde fredag aften og prøve at ride i ridehuset for 4 års og ældre, eller afprøve løsspring banen. Tidspunktet vil I blive informeret om senest 1 uge før. Her vil det også fremgå hvad tid I må ankomme til Billund Ridecenter.

Løsspringning:

 • 1. spring Cavaletti ca. 70 cm. høj, distance til 2. spring ca. 7,50 m målt fra midt til midt (centrum af den lodrette støtte til centrum af den lodrette støtte).
 • 2. spring, lodret spring ca. 60 cm. højt, distance til 3. spring 7,40 m.
 • 3. spring lodret, ca. 40 cm. højt.

Springene kan senere blive lavet højere og bredere (oxer) max. højde 130 cm., alt efter hestens anlæg og efter anvisning fra ledelsen af prøven.
Hingsten møder med aftagelig tøjle. Hingsten trækkes hen til 1. spring og fanges ind efter sidste spring, hvorefter hingsten igen trækkes hen til 1. spring.

Veterinære undersøgelser i forbindelse med hingstekåringen samt røntgenstatus.

For at opnå avlsgodkendelse skal hingsten undersøges på kåringspladsen og godkendes af en dyrlæge, der er udpeget af bestyrelsen. Undersøgelsen skal omfatte de emner som SEGES, anbefaler ved avlsgodkendelse af hingste.
Hingste født fra 2004 og fremefter skal fremvise røntgenstatus. Røntgenstatus og -udtaelse fra røntgenudvalget skal foreligge på kåringsdagen. Det er udstillers eget ansvar at fremsende røntgenbilleder rettidigt til Hans Skovgaard, Nørlund Hestehospital.

Billederne må max. være 3 mdr. gamle og skal min. tages som følger:

 1. Alle 4 bens tåled i sideprojektioner (lateral/ medial projektion)
 2. Begge bagbens haser i 2 skråprojektioner (skrålateral og skråmedial) eller begge bagbens haser i 3 projektioner
  1. lateral/medial projektion
  2. dorsa/plantar projektion
  3. skrålateral projektion (115 grader)
 3. Begge bagbens knæled i sideprojektion, dvs. lidt skråt bagfra og ovenfra (lateral/medial projektion)
 4. Begge forbens hovseneben i oxspring projektion, hvor man også ser forbenets dragtbrusk

Tilmeldingsskema

Tilmelding til hingstekåringen foregår via tilmeldingsskemaet, som du finder under fanen Tilmelding. For hingste med rødt DOA pas, og som møde første gang til kåring, er der gratis deltagelse. Der skal dog fortsat afholdes udgifter til boks, samt røntgen og DNA. - Øvrige priser fremgår af tilmeldingsskema og prisliste.

Din hingst er først tilmeldt, når betalingen er modtaget.