Der er hvert år mange nye hestefolk med ved kåringer m.v. hvor vanskelige fagudtryk anvendes hyppigt og ikke altid lige forståeligt. Dertil kommer at skulle forstå mønstringens kunst.

For at hesten fremstår bedst muligt for dommerne, har vi i hesteverden begrebet mønstring. Mønstringen har nogle grundregler, der også er medtaget.

Anbefalinger vedr. mønstring

Kai Schibler, tidligere gangartsdommer i Dansk oldenborg Avl opridsede ved en tidligere lejlighed nogle anbefalinger til, hvordan man får det bedste ud af mønstringen.

For at få en god fremstilling af hoppen skal den være velopdragen og lystre det mindste vink fra mønstreren. Den skal trænes i mønstring, såvel i skridt som trav, og lære at stå stille i rigtig opstilling i passende afstand fra dommerne, Glem ikke, at hoppen også skal vide, hvad den skal, når den slippes løs i ridehallen, så husk også denne træning, og glem ikke, at mønstreren skal være i kondition, så han/hun kan følge hoppen såvel i skridt som trav.

Fremvisning i skridt

I skridt skal hoppen have lov til at gå fuldstændig frit, friskt, raskt og livligt fremad. Hvis hopperne skridter på cirkelvolte/hovslaget, har man plads til at gøre volten lidt større, hvis hoppen foran ikke har så stor en skridt, som den hoppe, man selv trækker med. Skridten skal være ren og taktfast med en god overtrædning.

Fremvisning i trav

I trav skal hoppen vise en god, ren og taktfast trav med et godt afskub, men pas på med ikke at forlange mere af hoppen, end den kan. Giv piskeføreren besked om, hvorvidt der skal drives på hoppen, eller man selv har styr på det. Pas på , at mønstreren ikke kommer i klemme mellem hoppen og barrieren, når der mønstres på hovslaget i ridehallen.

Hoppen vises løs i ridehal

Når hoppen skal vises løs i ridehallen, træk da væk fra dommerne, ind til midt i hallen og slip hoppen løs. Det skal være en kontrolleret trav og galop, der vises. Hoppen må gerne lægge sig ud og vise sine frie gangarter, men der skal være balance, takt, indundergriben og afskub.

Det vil være fint, hvis hoppen under træningen blev trænet til at komme til mønstreren, når den skal indfanges.

Vejledende, generelle mønstringsregler

 1. Formålet med mønstring er at præsentere hesten på en sådan måde, at den både i stilstand som under bevægelse tager sig bedst ud.
 2. Hesten skal være pålagt hovedtøj (trense) eller specielt mønstringstøj.
 3. Mønstreren skal være klædt og optræde diskret, så opmærksomheden kan kon-
  centreres om hesten. Ridepisk kan evt. føres i venstre hånd. OBS! Unødig afstraffelse af hesten kan resultere i bortvisning.
 4. En hjælper udstyret med pisk er tilladt, men hjælperen skal optræde diskret.
 5. Mønstringen foregår på en trekantbane af passende størrelse, hvilket afhænger af hestens størrelse. For store racer bør længden af siderne være ca. 50 m. Dommerne placeres ved den ene vinkelspids.
 6. Mønstringen bør foregå i nedenstående rækkefølge:
  A. Trekant
  Hesten opstilles på den ene vinkelspids og vises derefter i skridt på halv trekant (halv længde af siden) og derefter i trav på hel trekant, hvorefter
  den igen opstilles. I visse tilfælde bruges mønstring på lige bane. På dommernes anvisning mønstres hesten med midten af trekanten.
  B. Lige bane

  – især fast bund ved kåring
  Hesten opstilles foran dommerne og vises derefter i skridt på halv banelængde samt i trav på hel banelængde.
 7. Hesten føres ind på banen i trav og placeres med den manfri side til dommerne i en afstand på 5-6 m. Hvis terrænet skråner, opstilles hesten så vidt muligt med forbenene på højeste punkt.
 8. Hesten skal stå åben mod dommeren, dvs. når den manfri side er venstresiden, have venstre forben længst fremme og venstre bagben bør ikke stå længere fremme end tåspidsen lodret under højre hoftehjørne. Hesten skal støtte naturligt på alle fire ben. Holdningen af hestens hoved og hals skal være naturlig.
 9. Når hesten er opstillet, træder mønstreren ud til siden og står skråt foran hestens venstre forben i ca. en arms afstand og med front mod hesten.
 10. Tøjlen holdes i venstre hånd og i passende afstand fra trenseringen ca. 30 cm.
 11. Hvis hesten er urolig, kan mønstreren forblive foran hesten med en tøjle i hver hånd.
 12. Ved fremføring af hesten i skridt fattes tøjlerne i højre hånd. Hestens skridt bør være rolig og naturlig, rent firtaktet og så jordvindende som muligt. Hesten bør bære sin hals naturligt og fremføres på en lige linje (de samsidige ben bør gå i samme spor).
 13. Alle vendinger gøres højre om og gøres så korte som muligt. Under vendingerne holdes venstre hånd i højde med hestens venstre øje.
 14. Ved fremføring af hesten i trav skal hesten snarest efter vending være i ren, totaktet, og naturligt jordvindende trav. Som under pkt. 12 skal hesten bære sin hals naturligt og fremføres på lige linje.

Synes du, du har set dette før, er det ingen skade til at opfriske det, man allerede ved.

Hestens eksteriør

Vil du vide mere om eksteriør og eksteriørbedømmelse af heste, kan vi i DOA anbefale bogen ”Hestens Eksteriørbedømmelse” af prof. Henning Staun, Den Kgl. Vet. og Landbohøjskole. Bogen er på 63 sider og er rigt illustreret.

Den kan købes i DSR-boghandel, Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg C, tlf. +45 3535 7622.